Polska wersja - będzie ;-)
Forum » Wikidot - nowe pomysły i błędy / Polska wersja » Polska wersja - będzie ;-)
rozpoczęta: michal frackowiakmichal frackowiak
1157443406|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
liczba wiadomości: 10
rss icon RSS: nowe wiadomości
opis:
O tym, że rozpoczną się prace nad polską wersją niedługo
Polska wersja - będzie ;-)
michal frackowiakmichal frackowiak 1157443406|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Witam wszystkich!

w ostatnich dniach Polacy przeprowadzili prawdziwy szturm na Wikidot — glownie za sprawa nastepujacych artykulow:

http://miasta.gazeta.pl/torun/1,35576,3594300.html
http://www.wykop.pl/link/5861/informatyk-z-torunia-zmienia-internet.html

otrzymalem sporo wiadomości od ludzi, ze dobrze byloby, gdyby polska wersja pojawila sie i wiele osob oferowalo swoja pomoc.

najpierw jednak trzeba dokladnie pomyslec, jak to zrobic (od strony technicznej), jak rozplanowac prace itp. bo tlumaczyc nalezaloby zapewne i same komunikaty, ktore sie pojawiaja, interfejs jak i dokumentacje! dokumentacja zas jest pisana po angielsku oryginalnie i zapewne trzebaby utrzymywac polska wersje w miare w synchronizacji.

najlepiej pewnie stworzyc strone, np. www-pl.wikidot.com, ktora bylaby kopia strony www.wikidot.com. ktos musialby o nia odpowiednio dbac.

mysle, ze niedlugo wiele rzeczy sie wyjasni i bedzie mozna o tym pomysles na spokojnie.

jesli macie pomysly, piszcie! po to jest to forum!

pozdr - michal

Michał Frąckowiak @ Wikidot Inc.
Visit my blog at michalfrackowiak.com

rozwiń Polska wersja - będzie ;-) przez michal frackowiakmichal frackowiak, 1157443406|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Re: Polska wersja - będzie ;-)
ekhilekhil 1157488693|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Podpisuję się pod Twoim pomysłem na pl.wikidot.com. Od siebie dodam, że na początek można by stworzyć stronę-tabelę, która zawierałaby w jednej kolumnie wszystkie strony z dokumentacji, szablony itp. które są w języku angielskim, a w drugiej kolumnie ich polskie odpowiedniki z krótką informacją o stanie prac w tłumaczeniu. W ten sposób można by zsynchronizować prace. oczywiście jeżeli powstanie coś nowego w języku angielskim trzeba będzie to dodać do przetłumaczenia.

Jeżeli chodzi o ludzie i rozplanowanie prac, to IMHO dobrze by było, gdyby np. na forum zgłaszali się ludzie, którzy chcą pomóc w tłumaczeniu. Po odczekaniu jakiegoś czasu można by dokonać podziału obowiązków, a w międzyczasie przygotować listę stron angielskich do przetłumaczenia.

A następnie, to po prosu wiki :) Wspólnymi siłami dojdziemy do ideału :)

rozwiń Re: Polska wersja - będzie ;-) przez ekhilekhil, 1157488693|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
michal frackowiakmichal frackowiak 1157530803|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

poki co zaczalem integrowac oprogramowanie z gettextem — wiec jesli chodzi i GUI, to trzeba bedzie tylko tlumaczyc pliki z komunikatami.

co do dokumentacji — no to moze byc wiekszy problem, musialoby byc jednak wiece ludzi. zobaczymy ;-)

rozwiń Re: Polska wersja - będzie ;-) przez michal frackowiakmichal frackowiak, 1157530803|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
michal frackowiakmichal frackowiak 1157720085|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

napisze tylko, ze polska wersja jest juz calkiem mocno zaawansowana i dzis lub jutro zrobie upload. mysle, ze sie spodoba ;-)

pozdr - michal

rozwiń Re: Polska wersja - będzie ;-) przez michal frackowiakmichal frackowiak, 1157720085|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
ekhilekhil 1157726000|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

No to czekam z niecierpliwością, ale jeżeli potrzebna pomoc to z chęcią postaram się pomóc.

pozdrawiam

rozwiń Re: Polska wersja - będzie ;-) przez ekhilekhil, 1157726000|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
michal frackowiakmichal frackowiak 1157731351|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

oczywiscie ze pomoc sie przyda — chociazby przy tlumaczeniu dokumentacji z http://www.wikidot.com/doc. ja wole sie zajac interfejsem, ale pozostaje jeszcze kwestia chocby przetlumaczenia "wiki syntax", reszte mozna spokojnie dorobic pozniej (jak np. opisy modulow, jak ktos chce mocno, to i tak po angielsku doczyta).

wiec mozemy zalozyc osobny sajt poswiecony kwestiom tlumaczenia, robic "robocze wersje" na stronie spolecznosci lub od razu wrzucac na http://pl.wikidot.com (choc na ten ostatni nie chcialbym dawac wszystkim uzytkownikom praw zmian).

ja dzis jeszcze przysiade nad interfejsem (juz kolo 80% jest zrobione, choc pewnie z niedorobkami). mysle, ze warto ;-)

dzieki wielkie!!!

michal

rozwiń Re: Polska wersja - będzie ;-) przez michal frackowiakmichal frackowiak, 1157731351|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
ekhilekhil 1157744007|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Też mi się wydaje, że lepiej by było gdyby powstał osobny sajt do tłumaczeń. Jeżeli możesz to wymyśl nazwę i założ (chyba, że ja mogę ;) ) i powoli mogę się zająć tłumaczeniem dokumentacji.

rozwiń Re: Polska wersja - będzie ;-) przez ekhilekhil, 1157744007|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
ekhilekhil 1157744823|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

I jeszcze mnie tak naszło. Może ten sajt do tłumaczeń byłby "międzynarodowy" tzn. byłoby to miejsce, które gromadziłoby wszystkie wersje (robocze) językowe dokumentacji, np. w formie tabeli:

English Polish French
Wiki syntax Składnia wiki nie znam :)
Modules Moduły nie znam :)
rozwiń Re: Polska wersja - będzie ;-) przez ekhilekhil, 1157744823|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
michal frackowiakmichal frackowiak 1157756129|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

no nie wiem… na pewno na razie nie bedzie kolejnych jezykow. na polskim i angielskim sie na dlugi czas zakonczy - na razie nie ma mocy przerobowych ani, co wazniejsze, motywacji, aby tworzyc wersje niemieckie, francuskie czy inne. na razie przynajmniej ;-)

rozwiń Re: Polska wersja - będzie ;-) przez michal frackowiakmichal frackowiak, 1157756129|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
ekhilekhil 1157806342|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Z tym "międzynarodowym" sajtem to chodziło mi wyłącznie o dokumentację, a nie cały interfejs. A dokumentacją zajeliby się wikidotyści :)

rozwiń Re: Polska wersja - będzie ;-) przez ekhilekhil, 1157806342|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
nowa wiadomość
Jeśli nie zaznaczono inaczej, Zawartość tej strony dostępna jest na licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.